Grovt fullkornsdinkelbröd med valnötter

Serverar: 1 portioner

Ett smakrikt bröd.

Ingredienser

  • 0,25 g jäst, rumsvarmt
  • 3,5 dl kallt vatten
  • 1,5 msk honung
  • 2 msk rapsolja
  • 8 - 9 dl fullkornsdinkel
  • 2 tsk salt
  • 2 dl valnötter
  • Instruktioner

    1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt honung, olja och mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin. Tillför saltet och arbeta ytterligare 3 minuter. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller påse och arbeta in i degen. Sätt ett lock på bunken eller plasta in ordentligt. Låt jäsa i rumstemperatur till nästa dag (minst 13h)
    2. Sätt ugnen på 275 grader. Olja ev. in en brödform 1,5 liter. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord (degen ska ej vara särskilt klibbig). Forma till en slät limpa och lägg ner den i formen. Låt brödet vila medans ugnen värms till rätt temperatur. Skåra brödet 3 gånger längst längden. Sätt in i nedersta falsen och spreja uppe och nere med en blomspruta med vatten. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader.
    3. Baka brödet i 40 - 45 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk. Valnötsbrödet går utmärkt att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben