Gryta på rödbeta och röda linser med mandel- och ärtchutney

Serverar: 4 portioner

En riktigt vitaminkick gryta. Blir det chutney över? Perfekt som grönsaksdipp!

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 400 g rödbetor
  • 400 g morötter
  • 3 dl torkade röda linser
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • Örtsalt
  • Nymalen svartpeppar
  • Mandel- och ärtchutney
  • 2 dl skållad och skalad sötmandel
  • 200 g frysta gröna ärter
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 tsk malen koriander
  • Servering
  • Ev lantbröd
  • Instruktioner

    1. Börja med chutneyn. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg mandeln på en plåt och rosta mitt i ugnen 20-25 minuter. Rör om efter halva tiden. Ta fram ärterna ur frysen så de hinner tina lite.
    2. Skala lök, rödbetor och morötter. Hacka löken, skär rödbetor och morötter i cm.stora bitar. Lägg allt i en kastrull. Skölj linserna. Tillsätt linser och 1 liter vatten i kastrullen. Låt små koka under lock ca 20 minuter, tills rödbetor och morötterna känns mjuka men fortfarande är spänstiga.
    3. Kör undertiden de rostade mandlarna i en mixer tills de är finmalda. Tillsätt övriga ingredienser samt 4 msk vatten. Mixa till en ganska slät röra. Krydda med 1 tsk örtsalt och 1 krm peppar. Späd ev med mer vatten.
    4. Skala och pressa vitlöksklyftorna i grytan. Tillsätt citronjuice och 2 tsk örtsalt. Lägg upp i djupa skålar och toppa med chutneyn. Servera ev med ett gott lantbröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben