Gyllene saffranskrans - sockerfritt

Eftersom min dotter liksom jag själv har diabetes letar jag ofta efter recept på sockerfritt kaffebröd, det här receptet hittade jag i Hemmets veckotidning för några år sedan.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl mager kesella
  • 1-2 påsar saffran
  • 1 msk socker
  • 1 dl strösötmedel t.ex Hermesetas
  • Ca 1 l vetemjöl
  • Till pensling och garnering
  • Ägg
  • Russin
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm 37 grader. Häll den över jästen. Tillsätt kesella, saffran, socker och sötmedel och blanda om. Arbeta in det mesta av mjölet till en smidig ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt cirka 30 min.
    2. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig, tillsätt ev lite mer mjöl. Rulla ut degen till en längd cirka 60 cm lång. Forma den till en krans direkt på bakplåtspapper. Klipp djupa flikar i degen och vänd dem växelvis åt sidorna. Garnera eventuellt med några russin. Jäs kransen övertäckt tills den är lätt och porös cirka 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda kransen i 200 grader 20-30 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och är genomgräddad. Låt kallna övertäckt på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben