Hängmörad biff med grönpepparsås och råstekt potatiskaka

Serverar: 4 portioner

En god biff med vacker potatiskaka och en krämig grönpepparsås med smak av konjak.

Ingredienser

  • 4 skivor hängmörad biff ca 800g
  • Smör till stekning
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Grönpepparsås
  • 4 schalottenlökar
  • 50 g smör
  • ½ dl grönpeppar i lag
  • ½ dl konjak
  • 3 dl kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Råstekt potatiskaka
  • ca 1 kg stora potatisar av fast sort
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g smör
  • Hackad gräslök
  • Ungsbakade tomathalvor
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka persilja
  • 100 g rumsvarmt smör
  • ½ dl ströbröd
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Torka biffarna och putsa bort ev senor. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. Salta och peppra biffarna och stek dem 1-3 minuter på varje sida, beroende på hur rött kött du vill ha.
    2. Grönpepparsås: Skala och finhacka löken. Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. Häll i konjaken, (snåla inte men se upp med flammor- gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till 2/3. Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    3. Råstekt potatiskaka: Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller mandolin. Lägg alltsammans i en bunke, salta och peppra. Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller i flera små stekpannor. Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt.
    4. Lägg ner den i panna och platta ut till en kaka. Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5-10 minuter på varje sida. Vänd och stek lika länge på andra sidan. Strö lite hackad gräslök över före servering.
    5. Ugnsbakade tomathalvor: Värm ugnen till 200 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittyan upp i en ugnsform. Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar. Fördela kryddsmöret över tomathalvorna. Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20-30 minuter.
    6. Serverva biffarna med grönpepparsås, potatiskaka och ugnsbakade tomathalvor.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    lelebo 26 oktober 2012

    Detta recept är av kocken m.m. Per Morberg . Finns på TV4.se recept hitta.nu

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben