Ett väldoftande nybakat bröd, fortfarande lite ljummet, med en klick riktigt smör eller härlig marmelad av god kvalitet
- det blir inte bättre än så.
Bullarna går utmärkt att frysa.
Ingredienser
50 g jäst
1 liter kallt vatten
1½ msk socker
1½ kg dinkelsikt + extra till utbakningen
2 msk salt
Flingsalt till utbakningen
Instruktioner
- Lös jästen i vattnet, tillsätt socker och dinkelmjöl och arbeta degen i 12 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 3-5 minuter.
Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk eller plastfolie. Låt jäsa 2-3 timmar.
- Sätt ugnen på 220 grader för varmluftsugn eller 240 grader för vanlig ugn.
- Mjöla bakbordet väl. Lägg bakpapper på två plåtar.
Stjälp upp degen på bakbordet och dela i 2 delar.
Dra ut varje del till en lång längd och skär den i knubbiga bullar, fördela på plåtarna.
När ugnen är varm, kryssa bullarna med en vass kniv och strö lite flingsalt i snitten.
- I varmluftsugn:
Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten från en blomspruta. Stäng snabbt ugnsluckan och baka i ca 15 minuter.
- I vanlig ugn:
Sätt in bägge plåtarna. Spreja uppe och nere med vatten, stäng snabbt ugnsluckan. Byt plats på plåtarna efter ca 7 minuter och fortsätt att grädda tiden ut.
- Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Mycket goda och om man tänker på sin vikt håller man sig mätt på dessa bullar länge