Halländsk dinkelsallad med lax och skaldjur
En lyxlätt fläkt av vår från Halland, med råvaror från västkustens vatten och en dressing med halländsk fläder.
Massor med smak i en enda rätt!
486 kalorier per portion
32 g fett
31 g protein
14 g kolhydrater
Ingredienser
1 kg blåmusslor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
4 msk kallpressad rapsolja
1 dl vitt vin
3 dl dinkel
8 dl vatten
1 ½ msk konc grönsaksfond
400 g skinn- och benfri laxfilé
500 g räkor med skal
1 fänkål, ca 250 g
250 g körsbärstomater
150 g sockerärter
2 msk finskuren gräslök
½ dl färskpressad citronjuice
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 krm chilipeppar
Salladsskott
Dillvippor
Flädersås
1 syrligt äpple
2 dl lätt crème fraiche
1-2 msk konc fläderblomssaft
2 tsk äppelcidervinäger
Instruktioner
- Flädersås:
Dela, kärna ur och tärna äpplet. Blanda med crème fraiche, saft och vinäger. Ställ i kylen.
- Tvätta och skrubba musslorna, släng de musslor som inte stänger sig då du knackar på dem, släng även trasiga musslor.
Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i 1 msk olja i en kastrull 3-4 minuter, lägg i musslorna och häll på vinet.
Låt koka under lock 3-4 minuter, tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
- Plocka upp musslorna och tillsätt dinkeln i musselspadet. Tillsätt vatten och fond, koka dinkeln enligt anvisning på förpackningen, låt svalna.
Skär laxen i 2-3 cm stora tärningar, skala räkorna, ställ åt sidan.
- Ansa fänkålen och skär bort rotstocken, skär fänkålen mycket tunt, gärna med mandolin. Skölj och halvera tomaterna, halvera sockerärterna.
Blanda den kokta dinkeln med fänkål, tomater, sockerärter, gräslök samt citronjuice och 2 msk kallpressad rapsolja.
Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.
- Stek laxen runtom i 1 msk olja i en stekpanna, krydda med chilipeppar, ½ tsk salt och 1 krm peppar.
Lägg upp dinkelsalladen på ett fat eller i en skål, toppa med lax, räkor och musslor.
Servera med flädersåsen och garnera med dillvippor och salladsskott.
Liknande recept
Kommentarer (0)