Halländsk dinkelsallad med lax och skaldjur

Serverar: 6 portioner

En lyxlätt fläkt av vår från Halland, med råvaror från västkustens vatten och en dressing med halländsk fläder. Massor med smak i en enda rätt! 486 kalorier per portion 32 g fett 31 g protein 14 g kolhydrater

Ingredienser

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 1 dl vitt vin
  • 3 dl dinkel
  • 8 dl vatten
  • 1 ½ msk konc grönsaksfond
  • 400 g skinn- och benfri laxfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 1 fänkål, ca 250 g
  • 250 g körsbärstomater
  • 150 g sockerärter
  • 2 msk finskuren gräslök
  • ½ dl färskpressad citronjuice
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm chilipeppar
  • Salladsskott
  • Dillvippor
  • Flädersås
  • 1 syrligt äpple
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1-2 msk konc fläderblomssaft
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • Instruktioner

    1. Flädersås: Dela, kärna ur och tärna äpplet. Blanda med crème fraiche, saft och vinäger. Ställ i kylen.
    2. Tvätta och skrubba musslorna, släng de musslor som inte stänger sig då du knackar på dem, släng även trasiga musslor. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs dem i 1 msk olja i en kastrull 3-4 minuter, lägg i musslorna och häll på vinet. Låt koka under lock 3-4 minuter, tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som inte öppnat sig.
    3. Plocka upp musslorna och tillsätt dinkeln i musselspadet. Tillsätt vatten och fond, koka dinkeln enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Skär laxen i 2-3 cm stora tärningar, skala räkorna, ställ åt sidan.
    4. Ansa fänkålen och skär bort rotstocken, skär fänkålen mycket tunt, gärna med mandolin. Skölj och halvera tomaterna, halvera sockerärterna. Blanda den kokta dinkeln med fänkål, tomater, sockerärter, gräslök samt citronjuice och 2 msk kallpressad rapsolja. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar.
    5. Stek laxen runtom i 1 msk olja i en stekpanna, krydda med chilipeppar, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Lägg upp dinkelsalladen på ett fat eller i en skål, toppa med lax, räkor och musslor. Servera med flädersåsen och garnera med dillvippor och salladsskott.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben