På sommaren använder man förstås färska hallon till den här tårtan. Vintertid kan man ta djupfrysta och bara låta dem få tina helt lätt - det är gott med litet "isiga" bär i tårtan.
Ingredienser
2 ägg
1 dl socker
1 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
smör eller margarin
ströbröd till formen
Fyllning
2 blad gelatin
1 dl grädde
1 äggula
1/2 tsk potatismjöl
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 l hallon
2 dl saft eller fruktspad
Instruktioner
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned mjölblandningen i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad kransform och grädda i 200° ca 20 minuter eller tills kakan är genomgräddad och har fått vacker färg. Pröva med sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna.
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 minuter.
Blanda grädde, äggula, potatismjöl och socker i en tjockbottnad kastrull. Sjud blandningen tills den blir simmig. Rör om hela tiden. Låt krämen svalna och smaksätt med vaniljsocker. Häll krämen i mitten på kakan och garnera med hallonen.
Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta på svag värme i ett par msk saft.
Häll gelatinet i resten av saften under omrörning. Bred blandningen över kakan när den stelnat något, men ännu är halvflytande.
Låt tårtan stå kallt en stund före serveringen.