Hallonprinsesstårta med chokladkräm

Serverar: 8 portioner

Tid: 3 timmar

Syrlig och god tårta!

Ingredienser

  • Botten
  • 4 ägg
  • 3 ½ dl strösocker
  • Ca 1 dl mosade hallon
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1 ½ tsk rivet citronskal
  • Fyllning 1 Chokladkräm
  • 2 msk smör
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 ½ dl mjölk
  • 3 msk kakao
  • 4 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • Fyllning 2 Hallongrädde
  • 4 blad gelatin
  • Ca 200g mosade hallon
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1½ msk citronsaft
  • ½ citron rivet skal
  • 3 dl hårt vispad vispgrädde
  • Garnering
  • 1 "korv" enligt receptet ”hemlagad marsipan”
  • Ev. marsipanros
  • Siktat florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med avtagbara kanter, ca 22 cm i diameter.
    2. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda väl. Häll ner hallonmos och citronsaft. Blanda i citronskalet och saltet. Häll smeten i formen.
    3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter. Låt kakan stå en stund innan den stjälps upp på bakduk. Skär tårtan i 3 bottnar.
    4. Chokladkrämen; smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner mjölet och späd med mjölk. Rör om väl och blanda i kakao och socker. Ta bort kastrullen från värmen, låt svalan lite och tillsätt de två lätt uppvispade äggulorna. Låt svalna.
    5. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa hallonen och ljumma dem något i en kastrull, smält ner gelatinet som tagits upp från vattenbadet. Rör ner socker. Blanda sedan ner hallonblandningen i hårt vispad grädde, smaksätt med vaniljsocker, rivet citronskal och lite citronsaft.
    6. Bred ut chokladkrämen över den första bottenplattan, lägg över botten nr 2 och bred ut drygt hälften av hallongrädden. Bred resterande hallongrädden på topplocket och runt om tårtan, låt fyllningen bli lite högre på mitten så blir tårtan bullig.
    7. Ta ut den hemlagade marsipanen ur kylen och lägg på siliconplattan, lägg över ett bakplåtsark och kavla på det. Kavla så att marsipanen täcker hela arket. Vänd siliconplattan upp och ner och drag försiktigt av den. Lägg med hjälp av bakplåtspappret över marsipanlocket över tårtan. Jämna till med en kniv runt om.Gör en kantdekoration och en ros av överbliven marsipan. Rosen gör du enklast genom att lätt föra baksidan av en matsked över en marsipankula (ta lite florsocker till hjälp) så att du får lövtunna blad som sedan kan sättas samman till en ros. Dekorera med citronmelissblad och pudra över florsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben