Syrlig och fräsch sorbet med mycket hallonsmak som svalkar gott en varm sommardag.
Glykos förhindrar att sockret kristalliseras. Äggvitan ger sorbeten lite stadga men kan uteslutas.
Ingredienser
500 g hallon, frysta och tinade
1 msk citronsaft
3 dl vatten
3 dl socker
1 msk glykos
1 äggvita
Hallonsås
250 g hallon, frysta och tinade
3 msk vatten
2 msk socker
Tillbehör
Hallon, färska
Instruktioner
Mixa hallonen med en stavmixer och blanda i citronsaft. Koka upp vatten, socker och glykos i en kastrull. Låt det sjuda i någon minut. Rör ner sockerlagen i bären och rör om. Vispa äggvitan hård och blanda ner den i smeten. Rör tills smeten är jämn och klumpfri. Häll smeten i en form, ca 1½ liter. Ställ in den i frysen i minst 5 timmar. Rör om då och då för att undvika att glassen kristalliseras.
Hallonsås:
Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull. Sila blandningen och låt den svalna eller servera den varm.
Gör kulor av sorbeten och servera den med hallonsås och färska hallon.