Halstrad havskattfilé med morots- och parmachips, saffranssmörsås och potatistoppar

Serverar: 2 portioner

Tid: 1 timme

Havskatt eller kotlettfisk som den också brukar kallas, är inte så vanlig längre. Hittade dock "havskattfilé" förpackad i fyra 125-gramsbitar. Fisken som är ganska fast i köttet lämpar sig utmärkt att halstra.

Ingredienser

  • 4 bitar havskattfilé, ca 125 g/st
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk hoisinsås
  • 2 msk citronsaft
  • Saffranssmörsås
  • 1 msk hackad schalottenlök
  • 1 msk finhackad röd chilifrukt
  • ½ dl vitt vin
  • ½ dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 litet lagerblad
  • ½ g saffran
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • ½ msk majsenamjöl
  • 4 skivor parmaskinka
  • 8-10 mycket tunna morotsskivor uttagna på längden av moroten
  • Matolja till fritering
  • 4 stora eller 8 mindre potatisar av mjölig sort
  • ½ msk rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk finhackad dill
  • 1 msk hackad pimento eller syltad paprika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Blanda olivolja, hoisinsås och citronsaft i en skål, pensla de tinade fiskbitarna med marinaden och ställ kallt ca 45 minuter.
    2. Saffranssmörsås: Fräs lök och chilifrukt i 1 msk smör tills det mjuknat. Häll över vin, buljong och grädde. Lägg i lagerbladet och saffran, salta och peppra. Låt såsen sjuda ca 10 minuter. Red av med majsena utrört i lite vatten, såsen skall inte bli för tjock utan bara simmig. Ställ åt sidan, värm upp och sila strax innan serveringen, rör försiktigt ner 1 msk smör, låt inte såsen koka mera, då kan det skära sig.
    3. Potatistoppar: Skala och koka potatisen, mosa den med en stöt eller pressa den. Tillsätt rapsoljan, salt och svartpeppar, en äggula och dillen samt till sist den hackade pimenton. Spritsa ut moset på en smord plåt. Topparna sätter man in i 200° varm ugn strax innan man börjar halstra fisken, det tar ca 15 min för potatistopparna att få fin färg och att bli genomvarma.
    4. Fisk: Ta fram fisken och skrapa av det mesta av marinaden, salta och peppra. Halstra den runt om i inte allt för het grillpanna, det är svårt att ange någon exakt tid men ca 6-8 minuter kan ses som ett riktmärke. Lägg en spegel av sås på varje tallrik, placera två fiskbitar lite i kors på såsen och en potatistopp lite vid sidan av fisken. Garnera med morotschips och ett par bitar parmachips.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    NoelBright 18 juli 2009

    Fisken blev riktigt bra såsen går nog bra till dom flesta fiskar. Orkade inte göra potatistopparna så gjorde bara potatisen som potatismos enligt det här receptet blev också bra.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben