Hannas ostkaka

Serverar: 1 portioner

Ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas Mat, smak & tradition i Astrid Lindgrens värld

Ingredienser

  • 6 l mjölk
  • 2 kkp (ca 3 dl) mjöl
  • 6 ägg
  • 5 dl grädde
  • 1 liten kkp (ca 11/3 dl) socker
  • 2 msk ostlöpe
  • mandel
  • Instruktioner

    Ta först undan några matskedar mjölk att röra ut mjölet i innan det tillsättes den ljumma mjölken. Värm mjölken, dock ej så att den kokar. Slå i mjölblandningen och löpet, låt stå och löpna i ½-1 timme. Rör sönder och slå ifrån vasslan (det här är det knepigaste). Stöt massan med en rotmosstöt eller rör bara sönder den om du vill ha en grovkornigare ostkaka. Vispa grädde, socker och mandel och rör ner. Grädda först i 250 grader, efter 10 minuter sänker du temperaturen till 150 grader. Ostkakan bör inte ätas samma dag, då kan den bli vasslig, ostkakebagarens värsta chikan. Man kan tillsätta 1 msk mannagryn som profylax. Satsen går lätt att halvera.

    Liknande recept

    4
    50 min
    4-6
    1
    3.3
    1 h 15 min
    4
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben