Hemligheten bakom en bra konsistens på fudge är det kalla vattenbadet på slutet och att röra smeten ordentligt med en träslev. Och snåla inte på flingsaltet - det gör hela skillnaden!
Ingredienser
150 g rostade hasselnötter
200 g smör
5 dl mörk muscovadosocker
5 dl socker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl matyoghurt (10 %)
ca 1 tsk flingsalt
Instruktioner
Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills skalet spricker. Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet.
Grovhacka nötterna.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält.
Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122°C (använd termometer, har du ingen så gör ett kulprov).. Rör då och då.
Ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna.
Ställ kastrullen i kallt vattenbad ca 5 minuter.
Rör smeten väl med en träslev tills den blir trögflytande.
Häll upp i en smord form, ca 15 x 20 cm (för 45 st). Låt svalna. Toppa med flingsalt och ställ kallt. Skär i bitar.