Hasselnötstårta med espresso- och nutellafrosting

Serverar: 10-12 portioner

Denna tårta är en riktig drömtårta. Helt oemotståndlig! Du kan förstås göra ditt eget hasselnötsmjöl genom att rosta, skala och mala hasselnötter.

Ingredienser

  • 5 dl hasselnötsmjöl, 200 g (rostade malda hasselnötter)
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1½ msk bakpulver
  • En nypa salt
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 2 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 1/4 dl espresso eller starkt kaffe
  • 1 1/4 dl mjölk
  • Eventuellt 2 msk Frangelico (hasselnötslikör)
  • Frosting
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 1 dl Nutella (hasselnötskräm)
  • 1 dl florsocker
  • 2 msk espresso eller starkt kaffe
  • Garnering
  • 50 g rostade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två bakformar, 15 cm i diameter.
    2. Blanda hasselnötsmjöl, vetemjöl, bakpulver och en nypa salt i en skål. Vispa smör och socker ljust och krämigt i en annan skål. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje tillsatt ägg.
    3. Blanda espresso, mjölk och Frangelico i en skål med hällkant eller en tillbringare. Vispa ner mjölblandningen och espressoblandningen i äggsmeten i omgångar. Vispa till en jämn smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna lite i formen innan den vänds upp på ett ugnsgaller för att svalna helt.
    4. Vispa ihop smör, Nutella, florsocker och espresso och vispa till en glansig och krämig frosting.
    5. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut hälften av krämen ovanpå det första lagret, lägg på nästa botten och bred eller spritsa ut resterande frosting ovanpå, eller bred ett tunt lager över hela tårtan. Hacka hasselnötterna och strö över.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben