Havregrynskaka med äpplen i långpanna

Serverar: 20-30 portioner

En lite annorlunda äppelkaka, men god.

Ingredienser

  • 225 g smör eller margarin
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 ½ dl havregryn
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 dl hackad sötmandel eller nötter
  • 6 äpplen
  • Till formen
  • Smör eller margarin
  • Ströbröd
  • Instruktioner

    1. Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen och rör om väl.
    2. Blanda mjöl och bakpulver. Smula sönder havregrynen och blanda ner dem.
    3. Häll mjölblandningen i äggsmeten och rör till sist ner grädden och mandeln eller nötterna.
    4. Skala och skär äpplena i klyftor.
    5. Häll smeten i en smord och bröad långpanna 35 x 40 cm. Lägg på äppelklyftorna i ett vackert mönster.
    6. Grädda kakan i ugn vid 175-200° (den högre temperaturen mot slutet av gräddningstiden ) i ca 45 min. Kakan ska få fin färg, vara genomgräddad men ändå saftig.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben