Havrekaka med äpple

Serverar: 8-10 portioner

Äpplekakor tröttnar man inte på i första taget. Den här saftiga varianten är mycket god. Citronsaften ger kakan en härligt frisk smak som få kan motstå.

Ingredienser

  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mild naturell yoghurt
  • ½ dl flytande honung
  • 3-4 äpplen
  • 1 msk råsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör om väl efter varje ägg. Rör ner citronsaften i sockersmeten.
    2. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver i en separat bunke. Häll ner mjölblandningen i sockersmeten. Rör till sist ner yoghurt och honung.
    3. Smöra och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och släta till ytan. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stick ner äppleklyftorna i smeten och strö över råsockret.
    4. Grädda kakan på nedersta falsen i ugnen ca 55 minuter. Känn med en provsticka att kakan är torr, d v s att provstickan inte blivit kladdig.
    5. Låt kakan svalna något. Pudra över florsocker och servera gärna kakan med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben