Havtornsgravad lax med ättiksmajonnäs

Serverar: 8 portioner

En spännande variant av gravad lax. Byt havtorn mot riven färsk rödbeta för att få en rosa fin kant på laxen.

Ingredienser

  • 600 g laxsida med skinn
  • 3 msk socker
  • 1½ msk salt
  • 2 dl frysta havtorn
  • Ättiksmajonnäs
  • 2 äggula
  • ½ msk socker
  • 2 tsk ättikssprit, 12%
  • 1 tsk svensk senap
  • 2 dl neutral olja
  • Salt
  • Eventuellt 1 tsk finrivet apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Blanda socker och salt. Gnid in laxen med blandningen och lägg i en form. Täck laxen med tinade havtorn. Tryck till lite så att bären spricker och täck formen ordentligt med plast. Låt stå i kylen i ca 2 dygn. Vänd runt laxen någon gång per dag. Torka bort rester av marinaden vid servering och skär laxen i tunna sneda skivor.
    2. Vispa äggulor med socker, ättika och senap. Häll i oljan i en tunn stråle under konstant vispning tills det blir en tjock majonnäs. Smaka av med salt och eventuellt finrivet apelsinskal.
    3. Servera såsen till laxen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben