Hel­stekt filé med rot­frukt­står­ta

Serverar: 4 portioner

Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populärt, men blir lite festligare som ”tårta”.

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • Smör till stekning
  • 1 tsk rosmarin eller timjan
  • Flingsalt
  • Peppar, nymald
  • Rotfruktstårta
  • 500 g blandade rotfrukter, morot, palsternacka, rotselleri
  • 300 g mjölig potatis
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • 200 g camembert
  • 4 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl standardmjölk
  • Instruktioner

    1. Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt. Putsa filén fri från senor och hinnor.
    2. Sätt ugnen på 125 grader.
    3. Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddan, salt och peppar.
    4. Stick in en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67 grader.
    5. Vira in köttet i folie och låt vila 5–10 minuter. Skär upp köttet vid servering.
    6. Rotfruktstårta: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
    7. Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i matberedare.
    8. Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke. Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
    9. Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
    10. Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
    11. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 1½ timme. Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur formen.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    petersgrip 7 april 2013

    rotfruktstårtan smakade inte nå bra...men tycke å smak e ju som sagt olika

    carjo9 5 juli 2014

    Rotfruktstårtan var jättegod, bytte camembert mot lagrad prästost då camembert ost inte är vår favorit. Passad väldigt bra till grillat...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben