Serverar: 3-4 portioner
Tid: 40 minuter
För att få fläskfilén riktigt mör och saftig ska man tilllaga den i låg ugnstemperatur och låta den vila insvept i ugnsfolie efter stekningen. En digital ugnstermometer ger bästa resultat.
Låt fläskfilén ligga framme i rumstemperatur en stund innan tillagningen. Sätt ugnen på 125 grader. Putsa filén. Klappa in filén med salt och peppar och bryn den sedan runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Lägg sedan köttet i en smord långpanna eller på ett ugnssäkert fat och stoppa in en ugnstermometer så spetsen hamnar i den tjockaste delen. Ställ in fatet i mitten av ugnen och kör till termometern visar 65 grader (varken mer eller mindre). Riv av ett ark ugnsfolie och linda in den heta filén, flera varv rätt hårt, så att det blir tätt. Låt den sedan vila i minst 10 minuter (gärna lite längre) innan du skär upp den. På det här sättet tillagas fläskfilén färdig i folien och blir mycket mör och saftig.
Fläskfilé
Fläskfilé är kanske den mest populära köttbiten i Sverige. Det är en f...
Detta vet jag är den underbaraste file man kan äta. Gör alltid likadant själv. Ska göra Tropisk Bricka till mitt 60-årskalas i höst där bl.a denna fläskfile ska ingå. Jag lovar, ni som gör denna blir inte besvikna. 030606
men hur lång tid tar det ca i ugnen?.. 45 min??
Måste man äta den direkt sedan eller kan man äta den kall sedan? Ska man skära upp den direkt efter de där dryga 10 minuterna, eller kan man spara den några timmar i kylen och sedan skära upp den? Hur blir den om man tillagar den dagen före och sparar i kylen (och ska den i så fall skäras före, eller senare när man ska äta?)?
Gjorde denna idag men kryddade med timjan, salt och peppar. Samkörde rotfrukter i ugnen så jag hade ugnen på 200 grader, med fläskfilén i botten. Tror det tog ca 45 min. Då var temperaturen ca 70 grader. Jag tyckte det blev perfekt!