Helstekt fläskfile

Serverar: 4 portioner

En hel festmeny värdig en kung.

Ingredienser

  • 1 fläskfile, ca 500-600 g
  • Smör att steka i
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Rödlöksmarmelad
  • 2 rödlökar
  • 1 msk olja
  • ½ äpple
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • ½ krm salt
  • Rödvinssås
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk råsocker eller farinsocker
  • 3 dl vatten
  • 3 msk konc kalvfond
  • 2 ½ msk tomatpuré
  • 1 ½ dl rödvin
  • 2 tsk maizena
  • Salt
  • Peppar
  • Potatistårta
  • 1 ½ kg mjölig potatis
  • 1 ½ ägg (jag tog 1 helt ägg och en gula)
  • 25 g smör+ lite att steka i
  • 1 dl persilja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Bryn filén i smör. Salta och peppra. Pressa över vitlöken och gnid in i köttet. Placera filén på ett ugnssäkert fat och sätt i en termometer. Stek tills innertemperaturen är 70 grader.
    3. Rödlöksmarmelad: Skala och skiva löken tunt. Fräs den i olja. Riv äpplet. Tillsätt äpple och resten av ingredienserna. Låt koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter.
    4. Sås: Hacka vitlök och schalottenlök. Stek löken i smör i en kastrull. Rör ner socker och låt det smälta. Tillsätt vatten, fond, tomatpuré och vin. Koka upp och låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Vispa ner det i såsen och låt den koka upp. Smaka av med salt och peppar.
    5. Potatistårta: Skala potatisen. Skiva ½ kg tunt med osthyvel. Smält smör i en stekpanna. Lägg ner hälften av potatisskivorna lite omlott. Salta och peppra. Stek på medelvärme under lock ca 7 minuter per sida. Vänd den mot en plan yta. Stek en kaka till på samma sätt.
    6. Koka resten av potatisen mjuk. Gör ett mos med ägg och smör. Blanda ner finhackad persilja och smaka av med salt.
    7. Lägg en potatiskaka i en rund form med löstagbar kant och samma mått som kakan. Packa det varma moset ovanpå och toppa med den andra potatiskakan. Grädda i nedre delen på ugnen ca 20 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    angeng 1 maj 2010

    Provade rödlöksmarmeladen till grillat väldigt gott o lätt att göra, även barnen tyckte det var jättegott. (fast dom inte tycker om lök)

    Relaterade Artiklar

    Fläskfilé
    Fläskfilé är kanske den mest populära köttbiten i Sverige. Det är en f...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben