Serverar: 4 portioner
Södermanlands nya landskapsrätt
1. Sätt ugnen på 125°C. 2. Blanda rosmarinen med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Klappa in köttet med kryddblandningen. 3. Stek strutsbiffen runt om i 1 msk smör i en stekpanna på hög värme ca 5 minuter, tills den fått fin färg. Lägg köttet i en ugnssäker form. Ställ undan stekpannan och spara skyn. 4. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ in i ugnen och stek tills köttets innertemperatur är 62ºC, det tar ca 1 timme. 5. Rotfrukter: Skala och skär potatis och rotfrukter i ca 1 1/2 cm stora bitar. Fräs dem i 1 msk smör i en stekpanna tills de blivit mjuka och fått lite färg. Lägg i en ugnssäker form och ställ åt sidan. 6. Sås: Späd skyn i stekpannan med vattnet. Häll i gelé, juice, fond och soja. Koka tills cirka hälften återstår. Smaka av med 1/2 tsk salt. 7. Ta ut köttet. Linda in i smörpapper och låt vila 10–15 minuter. 8. Ställ in rotfrukterna i ugnen och låt dem bli varma. 9. Fräs sockerärterna i 1 msk smör 1–2 minuter, de ska vara knapriga. Strö över 1 tsk flingsalt. 10. Dela, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Skär köttet i 1 1/2 cm tjocka skivor och servera med rotfrukterna, skysåsen, äppeltärningarna och sockerärterna. Garnera gärna med bladpersilja.