Hemma gjort Rostbröd

Serverar: 20 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Baka ditt eget bröd att rosta - gott och enkelt. Bara att skiva, frysa in och ta fram på morgonen.

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • ½ dl smör och rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 msk honung
  • 3 dl havrekli
  • 1 ½ tsk salt
  • 10 dl vetemjöl special, ca 600 g
  • Till pensling
  • 1 äggvita
  • 2 msk vallmofrön
  • Instruktioner

    Värm mjölk och smör och rapsolja i en kastrull till max 37°. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt degvätskan och övriga ingredienser. Arbeta degen smidig ca 10 min. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Dela degen i två bitar och knåda ut dem till längder. Lägg dem i smorda avlånga formar, ca 1 ½ liter. Låt jäsa 20 min under bakduk. Sätt ugnen på 200°. Pensla bröden med äggvita och strö över vallmofrön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen 30–35 min. Låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    1

    Kommentarer (2)

    matgris 1 november 2011

    kan man använda vanlig vetemjöl till detta recept eller blir det kapput med hela degen då?

    LenaBE1 22 februari 2013

    Brödet är mycket gott! Men tyvärr blev det tungt och platt, det jäste upp så fint i jäskorgarna och så fort det hälldes ut på plåten så sjönk det ihop och blev platt. Tyvärr kan jag inte hålla med om att detta är ett rostbröd, skulle jag stoppa mina skivor i brödrosten så skulle jag inte få upp dom igen. Så betyget kan inte bli mer än en trea tyvärr.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben