Testar ett med linfrö i.
Inspiration och grundrecept tagna från Pain de Martin - http://paindemartin.blogspot.com
Ingredienser
½ dl rågsurdegsgrund
1 dl vatten
1 dl rågmjöl
3 dl vatten
8 dl rågsikt eller grovt rågmjöl eller 50/50
2 tsk salt
½-1 dl linfrön
Instruktioner
På kvällen:
Blanda ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur under natten.
På morgonen:
Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans.
Nu ska degen jäsa i ca 2-3 timmar. För att få lite spänst i degen vänder jag ihop den några gånger under jäsningen. Doppa händerna i vatten innan så fastnar inte degen.
Ugnen på 250°. Mitt i ugnen. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen.
Mitt bröd fick en hård yta, men hade väldigt god smak.
Har märkt att så länge man behåller proportionerna med mjöl och vatten kan man bland vilka mjöl som helst samt lägga till: tex 1 dl rivna morötter eller 1 dl solroskärnor etc.
Det blir oerhört stora skillnader i karaktären beroende på detta.
Berit6316 maj 2010
bakade detta bröd igår och blev djupt besviken. Har du glömt skriva med jäst eller?
mrollson6 juli 2010
Har man en levande surdegsgrund behöver man ingen jäst. Jag brukar själv baka liknande bröd med inspiration från Pain de Martin, alltid utan jäst. Slänger i lite av varje. Nu senast, havregryn, vetekli och linfrö. Det blev riktigt bra.
Har märkt att så länge man behåller proportionerna med mjöl och vatten kan man bland vilka mjöl som helst samt lägga till: tex 1 dl rivna morötter eller 1 dl solroskärnor etc. Det blir oerhört stora skillnader i karaktären beroende på detta.
bakade detta bröd igår och blev djupt besviken. Har du glömt skriva med jäst eller?
Har man en levande surdegsgrund behöver man ingen jäst. Jag brukar själv baka liknande bröd med inspiration från Pain de Martin, alltid utan jäst. Slänger i lite av varje. Nu senast, havregryn, vetekli och linfrö. Det blev riktigt bra.