Grovt surdegsbröd

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 timmar 30 minuter

Ett riktigt grovt surdegsbröd med långsamma kolhydrater. Recept på min surdeg hittar du på http://www.matklubben.se/recept/surdeg_paa_raag_till_maanga_bak_99659.html

Ingredienser

  • 1,2 l surdeg
  • 1 l kornmjöl
  • 1 l grovmalet råg
  • 2 dl 4-kornskross (ex.vis Saltå kvarn)
  • 2 msk salt
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 pkt à 50 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ca 4-6 dl vetemjöl (degen ska vara fast)
  • Instruktioner

    1. Blanda mjölsorterna och kornkross i ett större degkärl. Går bra att köra i en assistent modell större. Tillsätt salt och rör om. Sedan i med sirap, surdeg samt jästen som är utblandad i 2 dl ljummet vatten. Arbeta samman degen ordentligt. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
    2. Dela degen i 4 lika stora delar. Baka ut varje deg till långsmala limpor som når från kortsida till kortsida av en ugnsplåt. Använder metoden att kavla ut och rulla till limpor. Låt limporna jäsa under bakduk i 1 timme. Innan gräddning snitta brödet och strö över lite vetemjöl. Gräddas i ca 25-35 minuter på 200 grader.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben