Hickorydoftande fläsk med äppelkompott

Serverar: 4 portioner

Klassisk rätt med nyanser av en annan tid och kontinent. Tufft och smakrikt fläsk med frisk äppelkomoptt och en lenn puré.

Ingredienser

  • 600 g rimmat fläsk (i skivor)
  • 1½ msk liquid smoke (hickory rökextrakt)
  • 1 dl vatten
  • Smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Äppelkompott
  • 2 syrliga äpplen, tex Granny smith
  • 1-2 salladslökar
  • 1 msk riven pepparrot
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 3/4 dl vatten
  • 4 msk flytande honung
  • 1 dl hackad persilja
  • Puré
  • 600 g potatis, mjölig sort
  • 600 g jordärtskocka
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ dl mjölk
  • 50 g smör
  • Instruktioner

    1. Lägg fläsket i dubbla plastpåsar, blanda liquid smoke med vatten och häll över fläsket i påsen. Knyt ihop och låt marinerna i kylskåp ca 4 timmar.
    2. Sätt ugnen på 125 grader. Ta upp fläsket ur marinaden, låt rinna av. Stek i omgångar i olja i en stekpanna. Lägg det i en ugnssäker form och varmhåll i ugnen.
    3. Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar, skär salladslöken i strimlor. Blanda med pepparrot, ättika, vatten och honung. Täck över och ställ i kylen.
    4. Skala och skär potatisen och jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Värm grädden och mjölken. Häll av potatisen och jordärtskockorna och låt ånga av. Mosa dem med en gaffel eller potatisstöt. Blanda i den varma gräddmjölken och smöret. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar.
    5. Rör ner hälften av persiljan i äppelkompotten. Servera fläsket med purén och kompotten. Garnera med resten av persiljan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben