Hjortron- och ostpaj

Serverar: 6 portioner

En paj med spännande smakbrytning.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g margarin
  • 2 1/2 dl mjöl
  • 1-2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 1 purjolök
  • 1 dl hjortronsylt
  • 250 g riven västerbottenost
  • 75 g ädelost
  • 4 ägg
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt ca 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och nagga bottnen. Sätt en aluminiumfolieremsa runt kanten och låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter. Grädda det mitt i ugnen ca 10 minuter. Tag bort folien.
    3. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den mjuk och glansig utan att den får färg i lite matfett.
    4. Bred sylten över det förgräddade pajskalet och fördela purjolöken ovanpå. Riv ostsorterna och strö det ovanpå. Vispa samman äggen med grädde och mjölk. Salta och peppra lätt. Häll äggstanningen över pajskalet.
    5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. Täck pajen med alu-folie om den vill bli för mörk.

    Liknande recept

    4.8
    30 min
    6
    5

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben