Höstkalops med svamp

Serverar: 4 portioner

Nör hösten knackar på dörren börjar grytornas tid, med svamp i smakar kalopsen dubbelt så god.

Ingredienser

  • Ca 500 g benfria grytbytar av nötkött
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 msk smör eller margarin
  • 1-1½ rödlök
  • 3-5 stötta enbär
  • 5 dl buljong
  • 1 liter blandsvamp eller små kantareller
  • 1 dl grädde
  • Saften av ½ citron eller 2 msk portvin
  • 1 dl finklippt persilja
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet rent från hinnor och senor.
    2. Blanda salt, peppar och mjöl i en plastpåse. Skaka köttbitarna däri tills de är helt täckta av mjöl.
    3. Hetta upp hälften av matfettet i en stekgryta och bryn köttet runt om tills det fått vacker färg. Skala och hacka löken. Tillsätt den och enbären, rör om. Späd efterhand med buljongen. Låt grytan småputtra under lock ca 1½ timme eller tills köttet är mört när man sticker i det med en gaffel.
    4. Rensa under tiden svampen. Låt den ånga av i torr, het stekpanna. Tillsätt resten av matfettet och grädden. Låt svampen puttra tills grädden kokat in. Rör ner svampen i grytan. Smaka av med citronsaft eller portvin.
    5. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben