Honungskakor med fyllning

Serverar: 15-18 portioner

Kardemumma, apelsin och honung - här samsas många goda smaker i en och samma kaka.

Ingredienser

  • 150 g mjukt smör
  • 2½ dl råströsocker
  • 2 ägg
  • 1 apelsin
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 3 dl naturell yoghurt
  • Formen
  • Smör
  • 2 msk ströbröd
  • 2 tsk stött kardemumma
  • Fyllning
  • 3 msk honung
  • 3 msk smör
  • 2 tsk stött kardemumma
  • Garnering
  • 4 dl florsocker
  • Ca 3 msk pressad apelsinjuice
  • 100 g syltade apelsinskal
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en liten långpanna, ca 20x30 cm med ett tjockt lager smör. Blanda ströbröd och kardemumma, fördela detta i formen.
    2. Rör smör och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Riv och blanda i apelsinskal. Blanda mjöl, bakpulver och salt. Rör ner detta växelvis med yoghurten. Bred ut hälften av smeten i långpannan.
    3. Blanda samtliga ingredienser till fyllningen i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ett par minuter. Ringla fyllningen över smeten i formen. Fördela resten av smeten ovanpå.
    4. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Känn efter med en sticka att kakan är torr inuti. Låt svalna.
    5. Rör ut florsockret med pressad apelsin. Skär kakan i portionsbitar. Bred på glasyr och garnera med syltat apelsinskal. Låt stelna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben