Hummerrisotto med västerbotten och smörstekta trattkantareller

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 5 dl avorioris (arborioris går lika bra)
  • 1 kokt hummer
  • 4 st charlottenlökar
  • 2 st vitlökar
  • 20g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1l buljong (använd mängd beror på önskad konsistens)
  • 12 dl hummerfond
  • 1dl riven västerbottenost
  • 1 l rensade trattkantareller
  • olivolja
  • färsk salvia
  • salt
  • peppar
  • Instruktioner

    1. Förväll kantarellerna i stekpanna tills vattnet är avkokat, tillsätt hälften av smöret (20g) och stek dem med lite salt o peppar. Ställ åt sidan. Skala hummern, hacka den grovt och ställ åt sidan. Finhacka en knippe salvia, riv västerbottenost och ställ även dem åt sidan i olika skålar. Finhacka charlottenlök och vitlök Värm upp smöret tillsammans med lite olivolja i en tjockbottnad kastrull eller gryta och fräs upp kort, löken ska inte bli brynt. Häll i riset och låt fräsa ett tag med övriga ingredienser så riset blir lite genomskinligt. Häll på vinet, hummerfonden och 2 dl av buljongen låt koka ner under omrörning tills konsistensen börjar tjockna. Om det kokar kraftigt dra ner något på värmen och tillsätt nu buljongen, lite i taget tills riset är kokt, allt ska inte ta mer än 20 25 minuter och konsistensen varierar på smak om man vill ha en tjock massa, eller föredrar en lite lösare konsistens. Precis innan du anser att riset har lagom fast kärna vänder du ner hummer, salvia, västerbotten- och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. Servera i djupa tallrikar och toppa med olivolja, riven västerbotten, peppar och trattkantareller.
    2. Viner: Penfolds Thomas Hyland Chardonnay, beställningssortiment. Medelfylligt, torr och frisk smak med generös frukt. Toner av citrus, persika och honung samt inslag av rostat bröd , smörkola och ekfat. Artnr: 6023 Pris: 104 kr

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    MacGallon 25 oktober 2010

    Det där receptet är snott. http://www.hoom.se/exklusiv_mat_och_dryck/?cid=16929

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben