Hummersoppa smaksatt med lakrits

Serverar: 4-6 portioner

Spara skalen nästa gång du äter hummer och använd dem sedan som bas till den här delikata soppan. Billigare alternativ, använd kräftskal eller räkskal.

Ingredienser

  • 2 morötter
  • 1 lök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 1 fänkålshuvud
  • 2 tomater
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 500 g hummerskal, eller räk/kräftskal
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk konjak
  • 5 dl fiskbuljong (vatten + 1 buljongtärning)
  • 5 dl vatten
  • ½ lagerblad
  • 2 stjärnanis
  • 5 dl vispgrädde
  • Lite vitvinsvinäger, gärna med chardonnay
  • Salt
  • Ev 1-2 tsk lakritspulver
  • Garnering
  • Solrosskott
  • Tillbehör
  • Hård ost, gärna trentino
  • Tryffelkorv, valfritt
  • Instruktioner

    1. Hacka morötter, lök och grönsaker och krossa vitlöken. Värm upp en stor panna med hälften av oljan och bryn allt tills det blir gyllenbrunt. Gör likadant med skalen, se till att även de blir gyllenbruna.
    2. Blanda grönsaker och skal och slå på vin, konjak och fiskbuljong. Koka ner tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt vatten samt kryddor och reducera återigen, denna gång till 1/3 av den ursprungliga mängden.
    3. Sila, tillsätt grädden och koka ner tills du får lagom tjock konsistens. Smaksätt med vinäger, salt och ev lakrits efter smak. Servera i små glas garnerade med solrosskott tillsammans med tryffelkorv och ost.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben