Lakrits och citron energibar

Serverar: 30 portioner

Tid: 1 timme

Jag har gjort mina bars med enbart ekologiska ingredienser. Det blir bättre smak och bättre näringsvärde. Är det svårt att hitta ingredienser i din butik så finns mycket att köpa online inom Sveriges gränser. Dessa ekologiska citroner var små så jag behövde 2 stycken.

Ingredienser

  • 2,5 dl mosade valnötskärnor
  • 3 dl havregryn
  • 2 msk cocosolja
  • 1-2 msk lakritspulver från lakritsrot
  • 0,5 tsk mald anis
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 200 gram urkärnade torkade plommon
  • 1 dl torkade fikon, hackade
  • 2 små citroner eller 1 normalstor
  • 0,5 - 1 tsk rosa himalaya salt
  • Instruktioner

    1. Bryn havregrynen med cocosoljan så de blir lätt bruna. Låt de svalna.
    2. Hacka plommonen. Riv skalet på citronerna på den fina sidan av rivjärnet, men var försiktig så att du inte får det beska vita delen av skalet. Det blir ca 0,5 - 1 tesked citronskal. Pressa citronerna så du får all jos från dem.
    3. Blanda alla ingredienser; valnötter, havregryn, lakritspulver, anis, vaniljpulver, torkade plommon, torkade fikon, citronskal och citronjos och salt. Rör runt ordentligt så det börjar likna en tjock smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer lakritspulver eller salt.
    4. Bred ut smeten på en bakplåt med papper. Forma smeten till en fyrkant som är ca 1 cm tjock. Grädda i ugn i 100 grader Celcius under ca 30-45 minuter.
    5. Ta ut från ugnen och innan kakan svalnat så dela upp den i ca 30 kakor med en kniv. Låt svalna och packetera kakorna i små foliepaket. Färdiga att ta med på utflykt eller träning.
    6. Jag fryser ner mina och tar ut en eller två när jag behöver dem. Annars håller de i ca 2 veckor i lyfttät burk förvarad på svalt ställe

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben