Husets älggryta

Serverar: 4-5 portioner

Familjens mest omtyckta älggryta. Med bacon och trattkantareller.

Ingredienser

  • Smör
  • Ca 8 hg grytbitar av älg
  • 125 g bacontärningar
  • 2 hackade gula lökar
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 3 dl rött vin
  • 4 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk timjan
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 msk Touch of Taste Kantarell & Viltfond
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 dl torkade, smulade trattkantareller
  • 2 morötter i stora tärningar
  • 1 ½ dl kokbar grädde
  • 2 msk Maizena
  • Instruktioner

    1. Bryn grytbitar och bacon i smör, tillsätt lök och vitlök mot slutet.
    2. Späd med vin och vatten. Krydda med salt, peppar och timjan. Tillsätt fond, gelé, vinäger och trattkantareller. Spara morötterna till slutet av koktiden.
    3. Sjud tills köttet är riktigt mört. Det kan ta allt från 1 ½ timme tills betydligt mer. Späd med mer vatten under tiden.
    4. Avsluta med grädden och Maizena utrört i lite vatten. Ge ett kort uppkok och smaka av efter eget tycke.
    5. Jag serverar kokt potatis, inlagda rödbetor, inlagd gurka och ett bröd att bryta till. Ett kraftigt rödvin eller öl passar utmärkt för den som så önskar.
    6. Grytan vinner av att tillagas dagen innan.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    solvik207 23 januari 2011

    det var helt underbart gott...

    Cassiopeya 6 februari 2011

    Oj vad gott! Gjorde dock en del ändringar, balsamvinäger istället för rödvinsvinäger. Svampbuljong+köttbuljong istället för fond och torkade svampar (mina är redan slut, snyft). Inget bacon då vi inte gillar det i grytor. En burk crème fraiche fick åka i också. Verkligen supergott! Högsta betyg från oss =)

    fredrik69 15 november 2011

    Mycket bra recept. Ökade mängden rödvin med 1/2 dl och hade ingen rödvinsvinäger så det fick bli balsamico. Det funkade det med. Hade även i ett par tsk enbär som jag tycker passar så bra med älg. Detta var ett bra recept att utgå ifrån, högsta betyg;)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben