Jämtländsk älggryta

Serverar: 4 portioner

God

Ingredienser

  • 500 g benfritt älgkött t ex fransyska, innanlår eller färdiga älggrytbitar
  • 50 g magert rökt sidfläsk
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 2 msk margarin
  • ½ - 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 1 ½ msk vetemjöl
  • 2 dl lättöl
  • 3/4 dl vatten
  • 2 msk Touch of Taste Viltfond med kantarell
  • 200 g brysselkål
  • 2 msk hackad persilja
  • Instruktioner

    1. Putsa och skär älgköttet i bitar, 2-3 cm stora. Skär fläsket i små tärningar. Ansa och skala lök och morot. Skär i mindre bitar. Bryn fläsket lätt i lite margarin. Lägg över i en gryta.
    2. Bryn löken på samma sätt och lägg över i grytan. Bryn älgköttet i margarin i omgångar och se till att det får fin färg på alla sidorna. Lägg över i grytan. Salta, krydda, strö över vetemjöl och rör om. Späd med vatten, öl och viltfond med kantarell och låt grytan koka ca 1 timme eller tills köttet känns mört.
    3. Ansa och skölj brysselkålen och tillsätt den när ca 5 minuter återstår av koktiden. Strö över persilja, serveras med kokt potatis, sallad och gelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben