Rörost, jämtländsk

Detta är ett jättegott pålägg. Gjordes och görs fortfarande till storhelger.

Ingredienser

  • 5 liter mjölk (gärna gammaldags)
  • Ca 2,5 liter filmjölk
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till 37-40 grader och
    2. * pytsa i ca 3 dl filmjölk och rör om. När ystningen är klar - tar några minuter - så fiska upp vita osten med en hålslev *.
    3. Upprepa * till * tills mjölken förlorat nästan allt vitt.
    4. Gör inget om inte all filmjölk går åt. Beror på hur fet mjölken är hur mycket fil som går åt.
    5. Vasslen som samlats runt den vita osten häller Du tillbaka i kastrullen.
    6. Öka värmen tills det småkokar. NU ska Du röra och röra och röra. Lämna inte kastrullen "orörd" någon längre stund. Koka samman vasslan tills den har konsistensen som lös gröt. Ställ kastrullen åt sidan med lock och rör inte medan rörosten svalnar. När osten är riktigt kall (rör du den för tidigt så blir den sandig) blandas båda ostarna. Klart! Vid servering är det jättegott att blanda i lite ovispad grädde.
    7. Denna norrlandsdelikatess är väl värd att laga. Går att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Benny Johnsson 20 maj 2019

    Jämtländsk rörost kallades av min sambos mamma från Strömsund i Jämtland för" östning". Har inte kunnat finna denna benämning någonstans.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben