Igelkotts-bröd med god fyllning

I stället för att forma många bullar som får jäsa samman till en stor brödkaka, är det här en jättebulle skårad så att den delar sig som en igelkott. Med god fyllning är det ett perfekt brytbröd utan extra matfett. Perfekt till grillsäsongen, Sista april, studentfesten, midsommar, kräftskivan...

Ingredienser

  • 325 g, 5 dl durumvetemjöl
  • 450 g, 7½ dl kärnvetemjöl
  • 1 förpackning rumsvarm mjukost, t.ex. Créme Bon-jour Taco
  • 8-10 hackade, ev. blötlagda soltorkade tomater
  • 1 dl finhackad persilja
  • 2 msk finklippt timjan
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • Instruktioner

    1. Häll det mesta av mjölet - spara ½ dl kärnvetemjöl till utbakningen – i matberedarens skål.
    2. Klicka i mjukosten, häll i tomater och kryddor.
    3. Smula jästen över, häll på det fingervarma vattnet och låt degkrokarna bearbeta degen ca 5 minuter.
    4. Bereder du degen för hand skall den bearbetas ca 10 minuter, tills den känns smidig.
    5. Låt degen jäsa i mat-beredaren eller under bakduk, 30-40 minuter till dubbel storlek.
    6. Knåda degen smidig på lätt mjölat bakbord. Forma en stor generös bulle och lägg på bakpappersklädd plåt.
    7. Platta till bullen med mjölad hand. Skåra brödet djupt i rutmönster med en vass kniv.
    8. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
    9. Om skårorna jäst ihop, skåra på nytt. Pensla med olja.
    10. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.
    11. Bakar du med varmluftsugn skall temperaturen vara 200°.
    12. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben