Indisk lammcurry

Tid: 2 timmar

Hettan regleras med mer eller mindre currypasta. Het panna viktigt. Bryn köttet lite i taget i riktigt het panna så köttet hastigt för stekyta. Vispa ur pannan med vatten mellan stekningarna och häll i grytan.

Ingredienser

  • 2-2½ kg högrev av lamm eller nötkött
  • 5 msk smör
  • 5 stora gula lökar
  • 1 vitlök
  • 3 äpplen
  • ½ dl rapsolja
  • ½ dl curry
  • 2 msk röd currypasta
  • ½ dl tomatpuré
  • ½ dl kinesisk soja
  • 1 dl mango chutney eller söt het chilisås
  • 3 mörka oxbuljongstärningar
  • 2 dl matyoghurt (10%)
  • 1 tsk salt
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1 l vatten
  • Tillbehör
  • Ris
  • Färsk gurka
  • Mango chutney
  • Yoghurt
  • Ev cashewnötter
  • Ev banan
  • Instruktioner

    1. Putsa köttet och skär det i mindre munsbitar. Bryn det i smör i omgångar. Vispa ur stekpannan med ett par dl vatten mellan stekningarna.
    2. Skala lök och vitlök och skiva tunt. Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Fräs lök, vitlök och äpple i rapsolja tills löken mjuknat utan att ta färg. Pudra över curryn och låt den fräsa med någon minut under omrörning.
    3. Blanda kött och lökblandningen i en stor gryta. Tillsätt currypasta, tomatpuré, soja, mango chutney, smulade buljongtärningar, yoghurt och salt. Pudra över mjölet och tillsätt vattnet. Blanda väl.
    4. Ge grytan ett uppkok och låt den sedan sjuda sakta med locket lätt på glänt 1½ -2 timmar, tills köttet är riktigt mört utan att falla sönder. Smaka av med ev mera salt.
    5. Servera grytan med ris, gurka, mango chutney, yoghurt och ev cashewnötter och skivad banan. Resten packas ev i fryslådor.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben