Serverar: 4 portioner
En härlig lammgryta. Man kan vända ner lök, tomat och paprika i grytan eller servera vid sidan om på tallriken. En klick chutney passar också perfekt till.
Skala och hacka de gula lökarna, den färska biten ingefära och vitlöksklyftorna. Tärna benfritt lammkött. Fräs alltsammans i olja tillsammans med spiskummin eller garam masala. Rör ner tomatpuré och sambal oelek. Pudra över mjöl och späd med vatten eller buljong till lagom grytkonsistens. Lägg i 2 lagerblad och låt det hela puttra på svag värme i 20 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Trevlig. Lite sting utan att vara alltför stark.
Gjorde denna lammgrytan idag, men jag tyckte inte att man behövde ha varken salt, peppar eller mjöl. Hade i 2 köttbuljongtärningar. Buljongen/såsen var jättegod. Kokte köttet i 1 timma istället för 20 minuter och det blev så mört och gott. Man kan ju riva ingefäran istället för att tärna, men det är ju en smaksak.
En spännande och god lammgryta, inte för stark utan alldeles perfekt!!
Jättegod lammgryta! Putsa lammbiten ordentligt! Jag tillsatte 1 kanelstång, 1 gul och 1 röd paprika, ½ tsk kardemumma, ½ tsk gurkmeja samt 1 burk finkrossade tomater. Om man använder garam masala kanske man inte behöver tillsätta alla dessa kryddor då garam masala redan innefattar så många olika kryddor...
OBS! Koktiden bör vara 1 timma och 20 minuter. Köttet blir absolut mört och fint ju längre man kokar det och 20 minuter måste vara felskrivet!!!