Lammgryta med rotsaker

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme

En supergod gryta.

Ingredienser

  • Ca 400 g grytbitar av lamm eller 3/4-1 kg lammkött med ben
  • 3/4 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 6-8 potatisar, medelstora
  • 2-3 morötter (ca 200 g)
  • Ca 300 g kålrot
  • 2 gula lökar
  • Persilja
  • Med brynta rotsaker
  • Kött och kryddor som ovan
  • Ca 400 g kålrot
  • 2-3 morötter (ca 200 g)
  • 2-3 gula lökar
  • 2 msk margarin eller smör
  • Vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i bitar, 2-3 cm stora. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i kött och ev ben. Tillsätt salt och kryddor.
    2. Koka under lock på svag värme ca 30 min. Skala under tiden potatis, rotsaker och lök. Skär potatis och morötter i bitar, kålroten i tärningar, löken i klyftor.
    3. Lägg dem i grytan och koka ytterligare 25-30 min. Smaka av. Klipp över persilja.
    4. Med brynta rotsaker: Koka köttet med salt och kryddor som ovan tills det är mört, ca 1 timme.
    5. Skala under tiden kålrot, morötter och lök. Skär dem i bitar.
    6. Bryn rotsaker och lök i fettet i en tjockbottnad gryta eller stor stekpanna.
    7. Häll på lite av köttspadet och koka tills rotsakerna är nätt och jämnt mjuka, 15-20 min.
    8. Häll av och sila köttspadet, red det ev med vetemjöl till sås. Lägg upp köttet mitt på ett fat med lök och rotsaker runt om.
    9. Kokt ris eller potatis till.

    Liknande recept

    4
    1 h 15 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben