Ingefärsgravad lax med gurksallad

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

Har haft detta recept i receptboken länge, men inte prövat. Låter så gott, så det är dags att testa!

Ingredienser

  • 600 g benfri laxsida med skinnet kvar
  • ½ dl socker
  • ½ dl salt, gärna jodfritt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 3 msk färsk ingefära
  • Gurksallad
  • 1 ½ msk svensk senap
  • 1 msk fransk senap
  • 1 ½ msk socker
  • 1½ msk vinäger
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dl rumstempererad matolja
  • Dill, fryst eller färsk
  • 1 gurka
  • Instruktioner

    1. Filéa laxen, men låt skinnet vara kvar. Dra bort alla småben. Blanda socker, salt, peppar och riven ingefära och bred ut blandningen över laxens köttsida. Lägg den på ett fat.
    2. Låt laxen ligga i rumstemperatur en halvtimme tills saltet börjar lösa sig. Ställ den sedan i kylskåpet 1 1/2- 2 dygn, vänd ett par gånger under tiden. Om gravlaxen ska sparas längre, ta den ur lagen och förvara den i en plastpåse.
    3. Blanda senap, socker, vinäger, salt och peppar och vispa därefter ner oljan droppvis. Blanda ner dillen. Skala gurkan, hyvla den på längden med osthyvel. Skär skivorna i spaghettismala strimlor. Hit kan förberedas.
    4. Blanda i gurkan inför serveringen. Torka laxen och skär bort skinnet. Skiva den halvcentimetertjockt rakt ner. Lägg upp laxskivorna på gurksalladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben