Ingers lax i ugn med kall sås

Serverar: 8-10 portioner

Tid: 45 minuter

Jättegod laxrätt som min kusin Inger brukade göra. Den kalla såsen är som "grädde på laxen"! Fungerar utmärkt i matlådan men ha då den kalla såsen i en separat burk.

Ingredienser

  • Färsk laxfilé med skinnet kvar ca 1 kg
  • 2 tsk salt på varje filé
  • ½ citron, pressad
  • 2 dl gräddmjölk
  • ½ fiskbuljongtärning el. liknande på flaska
  • Färsk dill efter tycke och smak
  • Kall sås
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk majonnäs
  • 2 tsk senap valfri sort
  • Färsk dill
  • Instruktioner

    1. Strö 2 tsk salt (kan uteslutas) på köttsidan av varje laxfilé. Lägg den hela laxfilén med köttsidan ned i smord långpanna. Baka fisken i 200 grader i nedre delen av ugnen i 20 min. Ta ut formen ur ugnen och dra bort skinnet från filén. Pressa en halv citron ner i gräddmjölken och smula ner buljongtärningen. Häll detta över fisken. In i ugnen i 5 minuter, strö sedan på finklippt dill och låt stå i ugnen i ytterligare 20 minuter.
    2. Under tiden som fisken står i ugnen så görs den kalla såsen: Vispa 3 dl grädde och tillsätt 3 msk majonnäs samt 2 tsk senap (jag tar vanlig svensk senap), klipp ner färsk dill.
    3. Servera med kokt potatis, ris eller pasta och den kalla såsen.

    Liknande recept

    4.2
    4-6
    13

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben