Inkokta päron med stoutkolasås och karamelliserade popcorn

Serverar: 2-4 portioner

Både ölet och chokladsåsen har en liten uppfriskande beska som vägs upp av de söta karamelliserade popcornen.

Ingredienser

  • Karamelliserade popcorn
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 dl + 2 msk stout (öl)
  • 4 msk smör
  • 7 dl popcorn, färdigpoppade
  • 1 msk flingsalt
  • Inkokta päron
  • 8 dl ljus lager (öl)
  • 4 dl socker
  • 1 apelsin, skal och saft
  • 6 hårda päron, t ex Anjou
  • Stoutkolasås
  • 1½ dl chokladstout (öl)
  • 3 msk muscovadosirap
  • 100 g mörk choklad, gärna med apelsinsmak
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • Servering
  • Vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 125 grader.
    2. Häll muscovadosocker, sirap, 2 dl stout och smör i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret löst upp sig. Låt såsen koka i ca 7 minuter. Dra av kastrullen från värmen och rör ner 2 msk stout. Lägg popcornen i en skål och häll såsen över dem, försök att täcka så mycket som möjligt.
    3. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda popcornen mitt i ugnen i 20 minuter. Ta ut plåten och skaka om den rejält, och grädda i ca 20 minuter till. Mortla saltet och strö det över de kladdiga popcornen. Låt dem svalna och förvara dem sedan i en lufttät burk tills du ska använda dem.
    4. Inkokta päron: Koka upp en sockerlag på öl, socker och apelsin. Skala päronen, lägg dem i kastrullen och koka dem mjuka. Låt dem svalna i lagen.
    5. Kolasås: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Vispa ihop dem och låt såsen koka tills den blir simmig och bubblar med stora bubblor.
    6. Servering: Ringla såsen över päronen och strö till sist över de karamelliserade popcornen. Servera med en klick vaniljglass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben