Inlagda vitlökar

Så underbart gott!

Ingredienser

  • 10 hela vitlökar (skalade klyftor)
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vitvinsvinäger
  • 50 g socker (ca 0,6 dl)
  • 2 tsk salt
  • 2 chilifrukter (urkärnade och finskurna)
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • 1 kvist oregano
  • 2 kvistar basilika
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 4 lagerblad
  • 5 msk olivolja
  • Tillbehör
  • Svarta kalamataoliver
  • Soltorkade tomater
  • Instruktioner

    1. Koka upp vin, vinäger, socker, salt och örterna samt lagerbladen, pepparfrukt och korn, låt koka ca 5 min. Lägg ner vitlöksklyftorna och låt dem koka ca 2-3 min. beroende om det är stora klyftor. Dra av och låt dem kallna i kokspadet. Tag upp vitlöksklyftorna och lägg dem i burkar. Koka upp spadet och slå över klyftorna, låt svalna igen och häll olivoljan överst. Förslut och låt dem stå svalt i ca 1 -2 veckor innan man ger sig på dem.
    2. Obs. Naturligtvis kan man använda torkade örter, men tänk på att oreganon är den starkaste av örterna så var sparsam med den. Jag brukar ibland ta upp några klyftor, mixa en grön olja med basilika, bladpersilja, timjan och citronskal. Lägga ner de marinerade klyftorna ett dygn innan serveringen. Blanda gärna upp med svarta calamataoliver och soltorkade tomater då blir det en härlig plockmat. Tycker ni om lite rundare smak, tag då lite mera socker

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    enana 4 april 2011

    Verkar inte som min kommentar gick igenom. Alltså, jag hällde på olivoljan direkt när jag hade slagit på spadet, när det var kokhett. Gör det något?

    Relaterade Artiklar

    Japanska matord
    Tempura, gari, miso, yakitori... Vi har fått en del nya ord i vårt...

    Japansk matlagning
    Vi svenskar beställer numera yakiniku och sukiyaki med samma självk...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben