Irländsk äppelpaj

Serverar: 20 portioner

En lite ovanlig twist på äppelpaj.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 9 dl vetemjöl
  • 350 g kallt smör eller margarin
  • 3 msk whisky
  • 8 msk isvatten
  • Fyllning
  • Ca 2 kg syrliga äpplen
  • Saft och skal av 1 citron
  • 2 dl socker
  • 4 msk vetemjöl
  • 1 msk kanel
  • 50 g kallt smör eller margarin
  • Pensling
  • 3 msk grädde
  • 3 msk socker
  • Instruktioner

    1. Häll mjölet i en matberedare eller på bakbordet. Skär smöret i små jämna kuber och lägg ovanpå mjölet. Hacka samman mjöl och smör till en grynig deg och tillsätt whisky och isvatten. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila en halvtimme i kylskåpet.
    2. Kavla ut 2/3 av pajdegen och täck botten i en långpanna med deg. Låt den hänga över kanten. Ställ långpannan kallt. Sätt ugnen på 225°.
    3. Skala och halvera äpplena. Ta bort kärnhusen, skär dem i tunna klyftor och lägg dem i en bunke. Blanda ned rivet citronskal och citronsaft. Blanda socker, mjöl och kanel och häll över äpplena i bunken. Blanda om och lägg fyllningen på degen i långpannan. Hyvla smöret med osthyvel och fördela det över äpplena.
    4. Pensla degkanterna med vatten och kavla ut resten av degen. Täck äpplena med deglocket och tryck till kanterna. Pensla hela pajen med grädde och strö över socker. Grädda på mittersta falsen i ugnen 15 minuter, sänk sedan värmen till 200° och grädda ytterligare ca 45 minuter.
    5. Låt pajen svalna och servera den ljummen med grädde, glass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    45 min
    5
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben