Italiensk örtmarinerad stek

Serverar: 5-7 portioner

Detta är min räddningsplanka när jag ska ha många gäster.Passar både som festmiddag och utmärkt att serveras ljummen eller kall på buffe'

Ingredienser

  • 1 ½ kg fläskstek eller benfri kotlettrad
  • Marinad
  • ½ dl balsamvinäger
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl hackade färska örtkryddor(rosmarin.salvia och timjan-passar också med dragon))
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • Till stekning
  • 1 morot
  • 1 liten gul lök
  • 2-3 dl buljong ev med matlagningsvin
  • Salt
  • Peppar
  • Till servering
  • ½ dl finhackade färska örtkryddor
  • balsamvinäger (gärna en mer trögflytande-för servering)
  • Ev. ett par msk grädde
  • Instruktioner

    Blanda ihop marinaden.Stoppa steken och marinaden i en fryspåse och låt ligga svalt i minst 3 timmar, gärna över natten. Ta ut steken.Torka den lätt med hushållspapper.Bryn på alla sidor.Häll över skivad morot och lök.Låt fräsa någon minut. Salta och peppra. Häll över marinaden samt buljong. När steken är klar,låt den svalna och ta sedan upp den och skiva den i tunna skivor. Mixa skyn med mixer och smaksätt med lite mer balsamvinäger.Vill du ha en gräddigare sås, tillsätt grädde. Ska den serveras kall sommartid eller på buffé tycker jag inte grädde passar.Blanda i de finhackade örtkryddorna och häll såsen över köttet. Ringla ev trögflytande balsamvinäger(heter glassa här i Italien) över som dekoration

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    lotth 24 april 2010

    Hur länge ska den vara i ugnen och vad ska stektermometern visa?

    mia-59-staff 24 april 2010

    Ja du har rätt-det borde kanske stå tid eller temp........Ska kontrollera exakt nästa gång jag gör den men jag skulle räkna med 1.5 timma eller 85 grader. När jag är i Sverige gör jag den ofta på fläslytterfile och eftersom den är smalar går det betydligt fortare....

    Carin 15 juni 2018

    Ska man koka den i en gryta eller steka den i ugnen i en form? Gissar på ugnen...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben