Jamaican (jerk) wok

Serverar: 4 portioner

Kryddigt och gott!

Ingredienser

  • 600 g fläskfilé, putsad från hinnor och fett
  • 4 salladslökar, skivade, alt en bit purjolök
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 morot, skivad
  • 4 gröna blad salladskål
  • Salt
  • Nymald svartpeppar
  • Jordnöts- eller solrosolja
  • 1 burk svarta bönor (400 g)
  • Woksås
  • 1 dl konc apelsin- eller ananasjuice
  • 3/4 dl vatten
  • 1 limefrukt, rivet skal och saft
  • 1-2 tsk tabasco habanero eller 1/2 urkärnad och finhackad habanero
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk kryddpeppar, stött i mortel
  • 1/2 tsk salvia
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 krm mald kanel
  • 1 krm mald muskot
  • 1/4 tsk salt
  • 1 msk maizena eller arrowrot
  • Instruktioner

    1. Börja med att vispa ihop ingredienserna till woksåsen. Smaka av styrkan och ställ sedan åt sidan. Skär fläskfilén i centimetertjocka bitar och ställ åt sidan.
    2. Värm de svarta bönor med sin vätska i en kastrull eller i mikrovågsugn. Håll dem varma till servering.
    3. Dela salladsbladen på längden och skär i grova bitar.
    4. Hetta upp en wok eller en rejäl stekpanna med höga kanter. Häll i lite olja och tillsätt alla grönsaker när oljan börjar ryka. Stek grönsakerna hastigt och under omrörning samt krydda dem med salt och svartpeppar. Ta upp grönsakerna och ställ dem åt sidan, torka ur wokpannan.
    5. Låt pannan bli riktigt het igen. Tillsätt ytterst lite olja och lägg i köttbitarna när oljan ryker. Stek köttbitarna på mycket hög värme i cirka en minut utan att röra dem. Krydda med salt och svartpeppar och vänd sedan på bitarna och stek klart i ytterligare en minut. Häll ner woksåsen, blanda med köttbitarna och tillsätt de stekta grönsakerna.
    6. Servering: Lägg upp de svarta bönorna på ett stort fat och servera wokstekt fläskfilé, sås och grönsaker ovanpå.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben