Jamies ugnsbakade butterbönor med purjo och grädde
Fick en Jamie Oliver-kokbok i present för några år sen.
Det här receptet från boken lagar jag ofta, så gott! Jag serverar de ugnsbakade bönorna till lammstek eller rostbiff.
Enkelt att laga, man ska inte låta sig skrämmas av att bönorna ska ligga i blöt över natten.
Även de med grönsaks och baljväxt-fobi har ätit sig mätta på de här bönorna.
Ingredienser
350 gram butterbönor, blötlagda över natten
1 tomat
3 medelstora purjolökar
2 stora vitlöksklyftor, hackade
1 msk smör
1 msk olja
Salt
Peppar
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1 rejäl näve färskriven parmesanost
Instruktioner
- (Låt först bönorna ligga i blöt över natten)
- Skölj de blötlagda bönorna och lägg dem i en kastrull.
Lägg i tomaten hel och täck med vatten. Låt koka upp och lägg på lock.
- Sjud i ca 1 172 timme tills bönorna är mjuka (känn efter emellanåt). Häll därefter av vattnet och kasta bort tomaten.
- Skiva purjolökarna så tunt som möjligt.
Hacka vitlöksklyftorna.
Stek purjo och vitlök i olja och smaka av med salt och peppar.
- Rör i bönorna och tillsätt grädden.
Rör om och häll i böngrädden i en ugnsfast form.
Strö över rejält med riven parmesanost.
- Grädda i ugnen i 230 grader ca 10-15 minuter tiolls ytan är gyllengul.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hej jag gillar verkligen jamie olivers matlagning, och skulle vilja prova detta recept, men vad är butterbönor? Hur ser de ut?