Jankas Anka

Serverar: 5-6 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

En sötsyrlig anka som alla bara älskar. Lärt mig av min svärmor och sen utvecklat receptet vidare.

Ingredienser

  • 1 anka, (2-3 kg)
  • 200 g katrinplommon
  • 3-4 äpplen, små smakrika
  • 1 citron
  • 1 apelsin
  • 2 tsk farinsocker
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Margarin
  • Instruktioner

    1. Skölj och torka ankan väl.
    2. Riv skalet fint från citronen och apelsinen. Skala äpplena och dela i mindre bitar. Lägg katrinplommon, äpple, rivet citrusskal, farinsocker, salt och peppar samt lite smält margarin i en skål. Pressa saften ur apelsin och citron och blanda. Pensla ankan rikligt med saften. Den saft som blir över hälls ner i skålen med frukten o blandas. Fyll ankan med blandningen. Tryck in det väl. Får allt inte plats lägger man det runt ankan. Sy igen ankan.
    3. Gnid in ankan med salt och peppar. Lägg den i en ugnsfast form med lock och klicka i lite margarin. In i ugnen på 200-225 grader i ca 1,5-2 timmar. Kolla så den är genomstekt. Ta ut den ur ugnen och låt den ligga kvar i formen med locket på för att vila i 30-40 minuter.
    4. Sila av skyn och gör en sås. Jag brukar då förstärka apelsinsmaken med koncentrerad apelsinjuice. Till detta serveras ugnsrostade rotfrukter eller kokt potatis.
    5. Jag brukar göra extra mycket sås då jag dagen efter gör en gryta av det överblivna köttet, frukten och såsen. Finns i eget recept - Jankas ankgryta: http://www.matklubben.se/recept/jankas_ankgryta_113436.html

    Liknande recept

    5
    2 d
    3-6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben