Fresta med surströmming istället för ansjovis i en klassisk Jansson.
Ingredienser
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
50 g surströmmingsfilé
1 dl ansjovisspad
3 dl vispgrädde
3 msk ströbröd
2-4 msk smör eller flytande margarin/smör
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala potatisen. Skär potatisen i tunna strimlor. Skala löken och skär den i tunna strimlor. Smörj en ugnssäker form.
varva potatis, lök och surströmming i formen, avsluta med potatis överst. Häll över ansjovisspad och grädde.
Strö över lite ströbröd. Skär tunna skivor av smöret, gärna med osthyvel, och lägg på.
Ställ in mitt i ugnen i ca 1 timme. Prova gärna med en sticka, tandpetare eller gaffel om potatisen är mjuk, då är din Jansson färdig.