Jockes franska sommarkaka

Serverar: 5-10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Underbart god kaka som ska avnjutas med jordgubbar, mousserande vin och crème fraiche. Receptet är mycket gammalt och kommer från Pérouges i Frankrike. Det var tidigare ett hemligt recept som läckte ut från ett gästgiveri.

Ingredienser

  • 3½-4 dl vetemjöl
  • 10 g jäst
  • 200 g mjukt smör (125 + 75)
  • 1 ägg
  • Rivet skal av 1 citron
  • En nypa salt
  • 1 dl socker
  • Ca 1 dl vatten, 37°
  • Tillbehör
  • Jordgubbar
  • Crème fraiche
  • Mousserande vin
  • Instruktioner

    1. Blanda 125 g av smöret med ägget och rivet citronskal, saltet samt 1/3 dl av sockret. Tillsätt litet av mjölet.
    2. Lös jästen i knappt 1 dl 37-gradigt vatten och rör ner detta i blandningen. Tillsätt mjöl tills degen släpper kanterna av bunken. Jäs till dubbel storlek i ca 1 timme.
    3. Smöra och mjöla en plåt. Sätt ugnen på 225°C.
    4. Kavla ut degen till en stor tunn oval kaka, ungefär ½ cm tjock. Vik upp kanterna och tryck till, som en jättepizza. Nagga kakan (ej kanterna) med en gaffel så att det inte bildas luft under kakan.
    5. Lägg på resten av smöret i klickar. Strö socker på hela kakan. (Jag brukar ta extra socker, så att det blir ett tjockt lager.) Grädda i 8-10 minuter tills kakan blir gyllenbrun
    6. TIPS: Variera kakan med saffran i degen (utan citron) och med pärlsocker ovanpå till jul.

    Liknande recept

    5
    30 min
    1
    1
    4
    40 min
    30-50
    1

    Kommentarer (3)

    MrG 2 juni 2008

    Godaste kaka jag någonsin har ätit! Tack!!! //Ingemar

    Juaqin 3 januari 2009

    Mums!

    Googliat 6 januari 2009

    Delicious τούρτα δοκίμασαν ποτέ!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben