Serverar: 10 portioner
Tid: 1 timme 15 minuter
En kalorifattigare men proteinrik banankaka. Hela kakan innehåller med valnötter ca. 790 kcal, fördelat på 39 % protein, 36 % fett, 25 % kolhydrater. Vill man minska kalorierna ytterligare kan man utesluta valnötterna och då innehåller kakan istället ca. 490 kcal, fördelat på 53 % protein, 12 % fett, och 35 % kolhydrater.
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka valnötterna lite lagom grovt. Smöra och ströa en kakform, ca 24 cm i diameter. Blanda de torra ingredienserna väl i en bunke. Vispa äggvitorna till hårt skum i en andra bunke. Mosa eller mixa bananen. Rör ner vattnet, bananen och nötterna i de torra ingredienserna. Vänd försiktigt ner de hårt vispade äggvitorna i smeten. Se till så att det blandas väl, men var försiktig så att så mycket luft som möjligt bibehålls i smeten. Häll över smeten i den ströade formen. Grädda i ugnen i 45 minuter. Låt kakan svalna innan den skärs i bitar och avnjuts.