Jordgubbs- och limecheesecake med spegel

Serverar: 12 portioner

Sagolikt god cheesecake och visst är sommartid jordgubbstid. Jordgubbar tillsammans med lime är en jättesmarrig smakkombination! Cheesecaken går även bra att göra med frysta jordgubbar, och vilken tur, då kan man göra denna ljuvliga cheesecake året runt!

Ingredienser

  • 130 g digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • ½ tsk mortlad kardemumma
  • 1 krm salt
  • 6 gelatinblad
  • 225 g färska eller frysta jordgubbar
  • 1 lime, finrivet skal och saft
  • 300 g färskost, t ex Philadelphia
  • 3 dl yoghurt, 10 % eller créme fraiche
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Topping
  • 1 gelatinblad
  • 1½ dl jordgubbssylt, gärna hemgjord
  • 1 lime, finrivet skal
  • Garnering
  • Eventuellt myntablad
  • Instruktioner

    1. Mixa eller mortla kexen till ett fint smul. Blanda med smält smör, mortlad kardemumma och salt. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.
    2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal och -saft. Vispa för hand ihop jordgubbarna med färskost, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.
    3. Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull. Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten. Häll smeten i formen och plasta in. Ställ in i kylen att stelna i minst 3 timmar.
    4. Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt. Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull. Rör ner limeskalen och häll ut över cheesecaken. Låt stelna i kyl ca 30 minuter.
    5. Garnera eventuellt cheesecaken med myntablad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben